Sote-uudistus heikentäisi palvelujamme

järvenpää, kuntavaalit, sote-uudistus, vesa müller

Hallitus esittää sote-uudistusta, jossa sote-palveluiden tuotannosta vastaa 21 maakuntaa sekä Helsinki. Uudistuksen alkuperäiset tavoitteet olivat hoitojonojen lyhentäminen ja kustannusten nousun hillitseminen väestön ikääntyessä. Nämä tavoitteet on kuitenkin sittemmin sivuutettu. Tärkeämmiksi on nähty hallinnon lisääminen ja yksityisten palvelujen käytön kieltäminen.

 

Maakuntamalli toisi mukanaan uuden hallintotason, jonka rahoittamiseksi on esitetty erillistä maakuntaveroa. Tällä rahoitettaisiin hoidon lisäksi paisuvaa hallintoa, joten kuntalaisten verotaakka todennäköisesti nousisi. Veronmaksajat.fi kyselyn mukaan 82% kuntien johtavista virkamiehistä arvioi verotuksen tällä tavalla kiristyvän. Maakuntavero ja sen korotuspaineet kohdistuisivat lähinnä ansiotulojen verotukseen.

 

Maakuntauudistus ei lyhennä hoitojonoja. Päinvastoin hoitoon pääsyä hankaloitetaan vaatimalla enemmän julkista tuotantoa, rajoittamalla ulkoistuksia ja vaikeuttamalla erikoissairaanhoidon hankkimista yrityksiltä. Yksityisiä sote-palveluyrityksiä on Suomessa yli 18 000 ja niissä työskentelee 80 000 ammattilaista. Nämä resurssit hallitus haluaa nyt käyttökieltoon.

 

Uusi valtionosuusmalli siirtäisi varoja kasvavilta alueilta ikääntyville alueille. Keski-Uudeltamaalta siirtyisi muualle Suomeen uusimman arvion mukaan n. 23 M€:a vuodessa. Tämä raha pitäisi nyt kattaa kuntien rahoitusosuuksilla, eli se olisi pois kuntien muilta palveluilta. 

 

Maakuntauudistuksesta puuttuu lisäksi kannustin pitää kustannusten nousu kurissa, koska maakuntien rahoitusmalli perustuu toteutuneisiin kustannuksiin. Siis sairas väestö ja tehoton hallinto mahdollistavat suuremmat määrärahat. Samalla kuitenkin ennaltaehkäisevä terveydenhoito on jäämässä kuntien vastuulle. Tällä tavoin ei synny kannustinta pitää väestö terveenä.

 

Sote-uudistuksen vaikutukset järvenpääläisille näkyisivät kasvavana verotaakkana, pidempinä hoitojonoina ja paineena koulutusleikkauksiin. Lisäksi yksityiset palvelut siirtyisivät yhä harvempien saataville, ja eriarvoisuus lisääntyisi.

 

Sote-uudistusta ei pidä viedä tällaiseen suuntaan. Kuntien tulee järjestää palvelut yhteistyössä muiden kuntien ja yksityisen sektorin kanssa. Keski-Uudellamaalla sote-uudistus on Keusoten myötä käytännössä jo tehty. Meille olisi hyödyllisintä keskittyä Keusoten toiminnan parantamiseen.

 

Mielellämme kuulisimme hallituspuolueita edustavien ehdokkaiden perustelut sille, miksi he tukevat tätä aluettamme kurjistavaa ratkaisua.

 

Vesa Müller

Ville Sihvo

Petri Graeffe

Kuntavaaliehdokkaita (kok)

Järvenpää

Vastaa

Jaa:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Muita julkaisujani

Rahat ja henki

Terveydenhoitohenkilöstö kokee tällä hetkellä suurta kuormitusta, olen tästä samaa mieltä kuin Jorma Piisinen (K-U 29.12.2021), eikä tilanteen korjaaminen ole helppoa.

Vesa muller järvenpään kuntavaaliehdokas

Olen Järvenpääläinen 54-vuotias Kokoomuksen aluevaaliehdokas. Alunperin olen koulutukseltani insinööri, mutta viimeiset 18 vuotta olen viihtynyt henkilöstöjohdon tehtävissä.

Veskuun voit luottaa

Vesa muller, järvenpää, aluevaaliehdokas 2022