Yrityksistä elinvoimaa Järvenpäähän

Kuva Järvenpään rantapuistosta

Järvenpää on taloudellisesti pahassa tilanteessa. Alijäämäisten vuosien jälkeen valtuusto päätti syksyllä nostaa sekä kunnallis- että kiinteistöveroja. Talous ei ole tasapainossa ja tähän tarvitaan muutos. Emme ota nyt kuitenkaan kantaa talousongelmien syihin. Sen sijaan tarjoamme ratkaisun.

Budjetin alijäämän paikkaamiseksi kaupunki tarvitsee lisää tuloja. Niitä ei kuitenkaan saa haalia kaupungin asukkailta korottamalla veroja ja palvelumaksuja. Tämä heikentää ihmisten ostovoimaa, ja sitä kautta kaupungin vetovoimaa. Sen sijaan puuttuvat varat tulee kerätä kaupungin ulkopuolelta. Yritysten avulla tämä on mahdollista.

Järvenpään yhteisöverotuotto on noin 5 miljoonaa euroa vuodessa, mikä on selvästi vähemmän kuin Keravalla, Tuusulassa tai Hyvinkäällä. Järvenpään työpaikkaomavaraisuusaste on myös näitä kuntia matalampi. Järvenpääläiset käyvät töissä mielellään kaupungin ulkopuolella, ja kaupungin yksityinen sektori on todella pieni.

Tähän täytyy kiinnittää nyt huomiota. Yrityksissä piilee valtava potentiaali, ja tätä korttia Järvenpään kaupunki ei ole vielä pelannut. Järvenpää tarvitsee lisää yksityisen sektorin työpaikkoja. Tarvitsemme lisää pk-yrityksiä. Aivan erityisesti niitä tarvitaan keskustaan kävelymatkan päähän rautatieasemasta.

Työntekijät elävöittävät keskustaa ja käyttävät palveluita, jolloin työpaikkoja ja hyvinvointia syntyy myös palvelualoille. Yritykset ostavat muilta alueen yrityksiltä tuotteita ja palveluja osana omaa liiketoimintaansa. Esimerkiksi insinööritoimisto tarvitsee mainos-, tili- ja asianajotoimistojen palveluja.

Uudet kannattavat projektit yhdessä yrityksessä luovat tilaisuuksia myös muissa. Yritykset hankkivat rahaa kaupungin ulkopuolelta ja levittävät sitä ympärilleen pitkin kaupunkia. Parhaassa tapauksessa saadaan aikaan positiivinen kierre, jolloin yritysten kasvu ruokkii kasvua muihinkin alueen yrityksiin. Yritykset menestyvät ja investoivat. Syntyy työpaikkoja ja elinvoimaa, ja kaupungin verokertymä kasvaa.

On hyvä muistaa Suomen Yrittäjien tutkimus, jonka mukaan tämän päivän Suomessa valtaosa uusista työpaikoista syntyy pk-yrityksiin.

Järvenpään kaupungin täytyy luoda edellytykset, joilla yritysten kasvu keskustassa on mahdollista. Tarvitaan lisää toimitiloja. Kaupungin tulee houkutella uusia yrityksiä sijoittumaan Järvenpäähän ja markkinoida itseään tästä näkökulmasta. Järvenpään sijainti radan varressa lähellä pääkaupunkiseutua ja lentokenttää on otollinen asiantuntijayrityksille. Lisäksi kaupungissa on valtavasti eri alojen huippuosaajia, jotka nyt käyvät töissä kaupungin ulkopuolella.

Yrityksistä ja asukkaista kilpaillaan Keski-Uudellamaalla, joten myös kilpailukykyinen verotus on vetovoimatekijä. Veroilla on vaikutusta, mihin työpaikat syntyvät. Kun Järvenpään kaupunki luo puitteet pk-yritysten kasvulle ja menestykselle, yritykset kiittävät investoimalla ja luomalla työpaikkoja.

Tässä on Järvenpään avain ulos talouskriisistä ja kohti kasvun aikaa.

 

Ville Sihvo

Sähköinsinööri (TkT)

Vesa Müller

Henkilöstöjohtaja

 

Kirjoittajat ovat ehdolla kuntavaaleissa (kok.) Järvenpäässä

 

(Mielipidekirjoitus, julkaistu Keski-Uusimaa 11.4.2021)

kokoomus järvenpää, vesa müller, kuntavaaliehdokas

Vastaa

Jaa:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Muita julkaisujani

Rahat ja henki

Terveydenhoitohenkilöstö kokee tällä hetkellä suurta kuormitusta, olen tästä samaa mieltä kuin Jorma Piisinen (K-U 29.12.2021), eikä tilanteen korjaaminen ole helppoa.

Vesa muller järvenpään kuntavaaliehdokas

Olen Järvenpääläinen 54-vuotias Kokoomuksen aluevaaliehdokas. Alunperin olen koulutukseltani insinööri, mutta viimeiset 18 vuotta olen viihtynyt henkilöstöjohdon tehtävissä.

Veskuun voit luottaa