Laadukas henkilöstön ja talouden johtaminen on edellytys toimivalle organisaatiolle ja siten myös sujuvammalle hoitoon pääsylle. Toimintaa on johdettava tavoitteellisesti ja fiksusti. Aluevaltuustossa tarvitaan liike-elämässä hankittua liiketoiminta- ja strategiaosaamista.
Taloutta on johdettava joka hetki vastuullisesti, tavoitteellisesti ja fiksusti. Talouden suunnitteluun ja henkilöstön hyvinvoinnin kehittämiseen tulee asettaa realistiset, läpinäkyvät, sitovat ja konkreettiset, mutta samalla riittävän kunnianhimoiset tavoitteet sekä edistymistä seuraava mittaristo.
Hyvinvointialue voi luoda laadukkaan asiakaskokemuksen vain silloin, kun sen henkilöstö kokee työelämän laadun riittävänä. Työelämän laatu koostuu työympäristön kokemuksesta, havainnoista sekä odotuksista. Siihen vaikuttavat mm. organisaatiokulttuuri, johtaminen, työyhteisö, työolot ja työpaikan arvot. Sote- ja pelastusalan henkilöstön työhyvinvointiin on panostettava, tärkeimpinä johtamisen parantaminen ja selkeät toimintamallit.
Johtamista, prosesseja ja toimintamalleja on uudistettava ja selkeytettävä työn sujuvuus ja asiakkaan tarpeet huomioiden. Turhista työvaiheista, sähläämisestä ja niiden aiheuttamasta resurssihukasta on päästävä eroon. Kehittämistyössä myös henkilöstöä on syytä kuunnella.
Tärkeää on että hoiva ja turva lisääntyvät, sekä turha hallinto vähenee kerroksien lukumäärästä riippumatta. Työhyvinvoinnin edistämiseksi on tärkeää, että jokainen työntekijä voi keskittyä mahdollisimman hyvin osaamistaan vastaaviin työtehtäviin samalla tarpeetonta karsien. Huomiota tulee kiinnittää henkilöstön määrään, työnjakoon ja lisäoppimismahdollisuuksiin.
Työhyvinvoinnin parantuminen lisää työviihtyvyyttä, jaksamista ja sitoutumista, sekä parantaa työnantajamielikuvaa mikä taasen helpottaa työvoimapulaa. Hyvinvoiva ja motivoitunut henkilöstö suoriutuu tehtävistään paremmin ja tuloksekkaammin, mikä näkyy myös asiakkaille vaikkapa sujuvampana hoitoon pääsynä.
Jos perusasiat eivät ole kunnossa, on tilanne kuin kaataisi vettä vuotavaan ämpäriin.